Från Bolivias regnskogar

Föredrag av Claes Gustafsson den 25 september 1997

Vi landar på 4 000 meters höjd på altiplanon och åker sedan ner till La Paz vars stadskärna ligger på hela 3 600 meters höjd. På de torra grusbackarna lyckas man finna ett exemplar av Rubiacén Heterophyllaea lycioides som inte fällt alla blad. Resan går mot Coroico via passet La Coumbre på 4 600 meter och sedan ner till 1 500 meter på en hisnande väg, smal, med överhäng och utsatt för ras. Längs vägen växer den kolibripollinerade melastomatacén Brachyotum och polygalacén Monnina bridgesii. Vi ser en Passiflora av de totalt 350 arterna. Rubiacéerna Randia och Warszewiczia står i blom, den sistnämnda med ett stort rött foderblad.

Vi fortsätter ner på låglandet mot Rurrenabaque, här är det varmare men närheten till bergen gör att temperaturen kan sjunka ner till 15C. Här finns både torr och våt savann. Här finns gentianacésläktet Voyria, som även finns även i Afrika, är klorofyllöst samt lever i symbios med svampar. Jabirustorkar vadar bland kajmaner och vattenhyacinter. Den sistnämnda är nu ett besvärligt ogräs på många platser. Dilleniacén Curatella americana kallas sandpappersträd vilket syftar på de sträva, grova bladen. Färden går tillbaka mot La Paz genom cacaoodlingar med rester av ursprunglig vegetation.

Med flyg går så färden till Riberalta i nordöstra Bolivia. Här nere på 200 meters höjd är det varmt och fuktigt och trafiken består av små motorcyklar. I utkanten av staden är mycket av savannen avbränd på sedvanligt sätt. I den här miljön växer Rubiacéerna Palicourea rigida som med sina korkartade stammar klarar skogsbränder bra och Tocoyena som har långa corollatuber och doftar gott. Över markytan höjer sig små rör eller skorstenar som skvallrar om att det finns termiter.

Färden går så västerut över flera floder till Cobija i NV Bolivia som blir en besvikelse eftersom här är alltför hårt betat. Så med flyg till Santa Cruz. Det mesta av marken är uppodlad men här och var finns intressant vegetation kvar. Även här finns rubiacéer som Randia och Psychotria bahiensis, den sistnämnda med tydlig postpollinatorisk färgförändring. I byarna runt Santa Cruz finns jättestora dekorerade kyrkor som är kvar från jesuitmissionernas tid. Vi tar så helt stilenligt avsked från Bolivia med en bild på lamadjur uppe i La Coumbre.

Så några litteraturtips. Lonely Planets Travel Guide är bra att ha. Arbores de Bolivia är på spanska men tar upp alla träd och är bra. Neotropical Plant Families är också användbar.

Ordföranden tackade Claes för föredraget och inbjöd till sedvanlig frågestund, där det bl a framkom att lokalbefolkningen har namn på många växter och att på låglandet hade man med en infödd guide som hjälp. Det går för övrigt bra att resa och bo i Bolivia. Språket kan vara ett problem eftersom befolkningen talar spanska och olika inhemska språk.


Detta är ett referat nedtecknat av föreningens sekreterare utan föredragshållarens medverkan. De som vill kommentera eventuella brister i innehållet bedes därför i första hand kontakta Botaniska Föreningen i Göteborg .

Tillbaka till andra föredrag


Botaniska föreningen i Göteborg